"Zsömlécske", vagy minek is nevezzelek!
sponsored links
Eredeti neve: Dinner Rolls. Lehet bennem van a hiba, de akárhogy is próbálkoztam, sehogy sem tudtam ezt szép hangzatos amerikai nevet magyarorsítani de várom az ötleteket!!! A tábori konyhán eltöltött 3 nyár alatt, ez volt az a kenyérféle amit igazán szerettem.Fõleg melegen, amikor Billy a pék kivette a sütõbõl. Fél perc sem telt el, én már ott álltam a szépen felsorakoztatott "zsemlék" mellett és a pilláimat rebegtetve hol Billy-re hol pedig a zsemlére nézve, vártam. Persze Billy nem tudott nemet mondani. :) Így mindig nekem jutott az elsõ zsemle, amivel ebédig kihúztam. :) Azok a régi szép idõk. Most, hogy Öcsi is készül Amerikába felidézõdtek a régi emlékek. Így gondoltam hétvégén megcsinálom magamnak azokat a kis zsemléket, amik néha igencsak életmentõnek bizonyultak. A receptet itt találtam. Ebbõl az adagból kb. 16 db zsömle lesz.
Hozzávalók:
- 4 - 41/2 csésze liszt
- 1 ek szárított élesztõ
- 3 ek méz
- 1 csésze meleg víz
- 1 csésze joghurt
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek só
Egy tálba fél csésze lisztet, a vízzel, mézzel valamint az élesztõvel összekeverjük, és hagyjuk körübelül 10 percig állni, amíg az élszetõ el nem kezd dolgozni. Általában én ilyenkor beteszem a sütõben úgy 40 fokra az élesztõs keveréket, így egy kicsit gyorsabban haladnak a dolgok. :) Ha szerencsénk van akkor akad a háztartásban kenyérsütõ gép ami megoldja a dagasztás kérdését, de olyan kezdõ "háziasszonynak" mint én is vagyok ez sajnos még hiánycikk, így marad a kézi megoldás, ami nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. Tehát ha úgy látjuk, hogy az élesztõnk már mûködésbe lépett adjuk hozzá 2 csésze lisztet a joghurtot, olíva olajat valamint a sót és egy fakanál segítségével keverjük össze. Majd váltsunk át a kis kezünkre. Fokozatosan adjuk a tésztához a maradék lisztet, és addig tegyünk így amíg a tészta szépen elválik a kezünktõl na meg a táltól is. Amikor ez bekövetkezik akkor, egy lisztezett deszkára öntsük ki a tésztát, és úgy 5 percig gyúrjuk a tésztánkat. (Ez egy nagyon utálatos és fárasztó rész, de kitartás, az eredmény megéri). Ha a dagasztás részével megvolnánk akkor jöhet a jól megérdemelt pihenõ, ugyanis a tésztának legalább egy óráig pihennie kell. Tegyük hát át a tésztát egy olíva olajjal kikent tálba, takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen pihentessük addig amíg a duplája nem lesz. Egy tálat kenjünk ki vajjal. Majd ha a tészta megkelt gyúrjuk át mégegyszer, majd kis gömböket formálva tegyük õket az elõkészített tálba. Takarjuk le ismét és hagyjuk állni még 15-20 percig. Közben melegítsük elõ a sütõt 165 fokra. Nekem légkeveréses sütõm van, ebben úgy 20 perc kellett a zsömléknek.